Gastblog: Jeroen van den Engel – ‘Hoe zijn taal en cultuur met elkaar verbonden?’

Categorieën Blogs
Gastblog

Deze week komt er weer een gastblogger langs! Jeroen van den Engel werkt bij Vertaalbureau Perfect en schreef deze blog voor Spelling&Zo. Want taal is een communicatievorm, én elke cultuur heeft een eigen vorm van communicatie. Hoe hangt dat dan samen? Lees vooral even verder!

Wat is taal?

GastblogIedereen spreekt een taal. Verbaal, non-verbaal, het woord ‘taal’ kan gezien worden als een algemene term voor elke soort communicatie. Zonder communicatie kan niemand immers samenleven! Een taal spreken, maar ook lezen, schrijven en luisteren. Alles om met elkaar te communiceren, in verschillende vormen, op verschillende momenten.

Van het praatje bij het koffieapparaat tot die zakenafspraak in het buitenland. Verschillend per cultuur, land en regio en per generatie. Je neemt woorden van elkaar over, je neemt gedrag van elkaar over. Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat mensen van nature onderdeel willen zijn van een groep? Iedereen wil een bepaalde ‘taal’ spreken.

Wat is cultuur?

Hoe ben jij opgegroeid? Welk geheel van normen en waarden heb je meegekregen van je ouders? Zie cultuur als het referentiekader waarbinnen je opgroeit. Dit wordt overgedragen van de een op andere persoon, of van generatie op generatie. Een cultuur verschilt per land, groep, per leeftijd.

Samenhang

Taal is eigenlijk een onderdeel van elke cultuur. Heb jij ook weleens te maken gehad met een taalbarrière? Van het gebrekkige ‘Dunglish’ van sommige voetballers tot de meetings van de premier met Obama. Taalbarrières kunnen zo ontzettend pijnlijk zijn. Taal heeft invloed op elke vorm van interactie. Zo ook non verbale taal. Hoe begroet jij iemand? Voor iemand uit China is dit een ander ritueel dan voor een akkerbouwer uit Lutjebroek.

Verbale communicatie

Per cultuur kan verbale communicatie, ook wel stemtaal genoemd, verschillen. Woordkeuze, intonatie en spreekvolume zijn hier onderdeel van.

Non-verbale communicatie

Wat zeg jij als je niet praat? Non-verbale communicatie hangt samen met het referentiekader van de individu. Denk aan uiterlijk, kleding, haardracht. Wat zegt dit? Ten eerste dat iedere cultuur wat anders uitstraalt en ten tweede, dat mensen met een overeenkomstige cultuur op elkaar lijken.

Op welk vlak verschillen culturen en talen het meest?

Doordat taal gezien wordt als een onderdeel van cultuur, maken we een onderscheid tussen de twee voornaamste cultuurtypen.

Grofmazige cultuur ( G cultuur)

Binnen deze cultuursoort gaat men ervan uit dat mensen in de eerste plaats individuen zijn. Iedere persoon is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gedrag. De normen, waarden en zingeving zijn gericht op een individualistische manier van leven. Het taalgebruik van iemand die binnen de G cultuur valt, zal persoonlijk zijn. De verbale en non-verbale communicatie past binnen het individualistische referentiekader.

Fijnmazige cultuur (F cultuur)

Binnen deze cultuur speelt groepsgebondenheid een grote rol. In deze cultuursoort voelt men zich verantwoordelijk voor een groep. De taal en het gedrag worden bepaald door gedragsregels. De identiteit van een persoon hangt af van de ingenomen plaats binnen de groep. De normen, waarden, zingeving en het taalgebruik gelden voor de hele groep, niet voor de individu.

Taal en cultuur bij elkaar brengen

Al met al kan gesteld worden dat taal onderdeel is van je persoonlijke referentiekader. Het is vorm van normen en waarden die overgebracht is van de een op de andere persoon Door vertalen worden verschillende cultuursoorten en talen nader tot elkaar gebracht, zowel verbaal als non-verbaal.

door Jeroen van den Engel

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *