Spelling: Het vervoegen van Engelse werkwoorden in het Nederlands

Categorieën Spelling

Is het faxte? Rugbydt? Upgradet? Mijn lijstje gaat zo nog wel even door. We kunnen er er niet omheen: Engelse woorden komen veel voor in ons taalgebruik. Ergens een beetje jammer, we kunnen namelijk ook nieuwe woorden bedenken voor deze Engelse snufjes. Maar wat te doen met deze woorden?

Nederlandse werkwoorden vervoegen is soms al knap lastig: dan moet het met een d, dan met een t, dan met dt en dan is het een van de duizend uitzonderingen. Het is daarom niet meer dan begrijpelijk dat het vervoegen van Engelse werkwoorden nog lastiger is. Deze blog gaat daarom hier iets verder op in. Kortom:

Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Engelse werkwoorden

engelsEngelse werkwoorden moeten op dezelfde manier worden vervoegd als de Nederlandse werkwoorden. Dit betekent dat zij ook bij de tegenwoordige tijd een -t of -d krijgen op het eind, en in de verleden tijd -te of -de. Omdat de uitspraak wel nog mogelijk moet zijn wordt er soms voor de uitgang een ‘e’ geplaatst. Er wordt dus naast de standaardvervoeging ook gekeken naar de uitspraak én of het woord herkenbaar is.

Vervoeging

Om een paar voorbeelden te geven zal ik een paar werkwoorden vervoegen:

  1. Racen: race – racet – racete – geracet
    Het werkwoord wordt op deze manier vervoegd omdat je een ‘t’ hoort bij de hij vorm, je zegt als het ware: ‘hij reest’. Omdat ‘hij ract’ er vreemd uitziet (je kan niet meer zien dat het om ‘racen’ gaat), wordt er een ‘e’ tussen geplaatst. Dit zorgt voor duidelijkheid bij de uitspraak.
  2. Faxen: fax – faxt – faxte – gefaxt
    Faxen wordt zonder een tussen-e geschreven omdat het woord duidelijk is. Als faxt wordt uitgesproken hoor je: ‘fakst’. Het woord blijft dus duidelijk als je het leest en als je het uitspreekt.
  3. Baseballen: baseball – baseballt – baseballde – gebaseballd
    Bij baseballen wordt de dubbele medeklinker behouden. De dubbele medeklinker wordt behouden als het uitmaakt voor de klank die ervoor staat. In dit geval behoudt de dubbele l de Engelse a-klank.
  4. Stressen: stres – strest – streste – gestrest
    Als de dubbele medeklinker geen invloed heeft op de klank ervoor, dan vervalt de dubbele medeklinker in het Nederlands. Dit geldt voor het werkwoord ”stressen”. Omdat de ‘e’ hetzelfde van klank blijft kan de tweede s weg en krijg je dus ‘gestrest’ Lekker makkelijk!

Meestal is er bij deze werkwoorden in de tegenwoordige tijd een t, en in de verleden tijd een d. Net als in het Nederlands. Er zijn nog erg veel werkwoorden die besproken kunnen worden. Maar met behulp van deze regeltjes kom je er met jouw Engels werkwoord vast wel uit!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *