Interpunctie: Wanneer gebruik je een ‘komma’?

Categorieën Interpunctie
Leestekens

Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spelling&zo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Rust. Héhéé, was dat even vervelend. Maar mijn punt (of komma) zal wel duidelijk zijn…

LeestekensEen komma is, zoals ik hierboven al zei, vaak onmisbaar in een tekst. Een tijd geleden kreeg een vriendin van mij een opdracht terug waarin ze het commentaar kreeg: ‘Overmatig gebruik van komma’s’. Ze kwam naar mij voor hulp. Zelf moest ik ook even denken, want ik vergeet juist wel eens een komma. Na wat speurwerk is hier het resultaat over de komma!

Wanneer gebruik je de ‘komma’?

Gebruik van de komma

De komma is een leesteken: ‘,’ dat gebruikt wordt in veel teksten. Vaak wordt het gebruikt om een pauze in te lassen tussen verschillende zinsdelen. Maar wat zijn de regels van de komma?

Regels voor de komma

Ik pakte voor de regels mijn handboek Schrijven erbij. Helaas had deze geen duidelijke regelgeving voor de komma, want die zijn er gek genoeg niet! Wel zijn er momenten waarop een komma op zijn plaats is. Hieronder benoem ik de momenten waarop een komma onmisbaar is:

1. Bij een opsomming
”Ik kijk naar de serie’s: Game of Thrones, House, Sex and the City, GTST, etc.

2. Bij een opsomming van bijvoeglijke naamwoorden
”Jij bent een leuke, spontane, mooie, lieve en gekke meid”

3. Voor en ná een bijzin én voor en ná een bijstelling
Bijzin: ”Justin Timberlake, die lange tijd op tour was, is nu weer thuis”
Bijstelling: ”Britney Spears, de zangeres van ”Oops I did it again”, heeft een nieuwe hit”

4. Voor en ná citaten of uitspraken
”Jij bent gek”, ”Ik meen het”, ”Echt hoor”

5. Voor voegwoorden zoals omdat, hoewel, maar, terwijl en zodat
”Nu schijnt de zon, maar ze hebben wel regen gemeld”

4. Tussen persoonsvormen in (in een langere zin)
”Wat hij zei, is beledigend”. ”Wat jij daar doet, schrikt mij erg af”

5. Bij brieven: achter de aanhef, na de afsluiting én tussen plaats en datum
Aanhef: ”Geachte heer, mevrouw,”
Afsluiting: ”Met vriendelijke groet,”
Plaats en datum: ”Maastricht, 9 september”’

6. Voor of na een tussenwerpsel
”Hé, wat gek!”
”Ik ben niet gek, hoor!”
”De bananen zijn op, helaas”

Betekenisverschil

In sommige zinnen zorgt de komma ervoor dat er een verschil in betekenis is. Wil je hier meer over weten? Binnenkort komt een nieuwe blog online over de uitbreidende en beperkte zin!

Kortom, door de komma wordt de structuur van de zin duidelijker. Het lezen gaat je gemakkelijker af. Fijn die interpunctie!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

10 gedachten op & ldquo;Interpunctie: Wanneer gebruik je een ‘komma’?

  1. ‘… zouden we ons snel gaan irriteren aan …’
    Panta rei, dus taal ook. Maar is dat een vrijbrief voor het gebruik van contminaties? Wellicht is dit eens een onderwerp voor een taalblog?

  2. Hoi Vera,

    Leuke blog heb je. Hoe zit het eigenlijk met zal en het, wel of niet, gebruiken van een komma? Ik zal je een voorbeeld geven uit een tekst, die ik momenteel aan het bewerken ben: Pas als u de muisknop loslaat zal het object niet meer reageren op uw verplaatsing. Het is een beetje een kromme zin, maar het gaat mij om de komma voor zal…..Bedankt voor de moeite!

    1. Hoi Marc, dankjewel voor je reactie. Tussen ‘loslaat’ en ‘zal’ kan een komma worden gezet, omdat het twee persoonsvormen zijn. Dus: ‘Pas als u de muisknop loslaat, zal het object niet meer reageren op uw verplaatsing’. Prima zin verder, hoor! 🙂 Liefs, Vera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *