Spelling: Wanneer gebruik je hen of hun?

Categorieën Spelling
Grammatica

“Volgens hun is het werk gedaan”. Wacht. Nee. “Volgens hen is het werk gedaan”. …Hé? Nee dat klinkt ook niet. “Het werk is volgens hen.. Volgens hun…. hm”. “Het werk is afgerond door Iris en Chris”. Dan maar zo. Is dit een beetje herkenbaar? Je bent niet de enige hoor! Veel mensen hebben moeite met het schrijven van hen of hun. Hoog tijd om dit probleem op te lossen.

Het schrijven van hen en hun is lastig. Daarom vermijden veel mensen (vaak uit twijfel) deze woordjes. Hierdoor ontstaan er lange zinnen en (soms) onnodige toevoegingen. In deze blog bieden we opheldering. Daarom vragen we ons af:

‘Wanneer gebruik je hen en wanneer hun?’

Hen en hun zijn beide persoonlijke voornaamwoorden. De woordjes lijken dus veel op elkaar: zowel de betekenis, de schrijfwijze en de soort komen (bijna) overeen. Dit maakt het lastig om te bepalen welk woord je moet gebruiken. In de spreektaal maakt het nauwelijks iets uit; niemand zal raar opkijken als je het eens een keer ‘fout’ zegt. Het verschil tussen hen en hun is dan ook een kunstmatig onderscheid; juist omdat de woordjes zo op elkaar lijken, is er verschil gemaakt tussen de twee. Dan is het toch wel handig om het verschil te weten.

Hen

Het persoonlijk voornaamwoord hen gebruik je ten eerste ná een voorzetsel. Voorbeelden van voorzetsels zijn: aan, achter, voor, bij en op. In een zin ziet het er zo uit:

  1. Ik geef de biertjes aan hen
  2. Hoe gaat het met hen?
  3. Het feestje was bij hen

Ten tweede gebruik je hen als lijdend voorwerp. Dit is iets lastiger. Als je moeite hebt met het bepalen van het lijdend voorwerp, probeer dan deze vraag uit te voeren bij de zin: wie of wat + alle zinsdelen. Voorbeeld:

  • Ik zie hen/hun

Als je twijfelt bij deze zin, stel dan de vraag: wie zie ik? Als deze vraag te beantwoorden is weet je dat er een lijdend voorwerp is, en dat er moet staan: hen. Het antwoord is dus: ‘ik zie hen’.

Andere voorbeelden van hen als lijdend voorwerp zijn:

  1. Ik bel hen op
  2. Ik ben hen beu

Hun

Het persoonlijk voornaamwoord hun wordt gebruikt als meewerkend voorwerp (ook wel bekend als indirect object). Er kan een voorzetsel bij gedacht worden, waardoor het snel te verwarren is met ‘hen’. Staat er een voorzetsel bij? Dan is het ‘hen’: ‘Ik geef het boek aan hen’. Staat er geen voorzetsel en is het geen lijdend voorwerp? Dan is het ‘hun’. Voorbeeld:

  1. Ik geef hun de wijn
  2. De manager geeft hun een vrije dag

We moeten echter niet vergeten dat ‘hun’ een bezittelijk voornaamwoord is. Hun geeft ook bezit aan, kijk maar naar de volgende zinnen:

  1. Zij noteert hun namen
  2. Dat is hun bank

Hun + hen = ze?

We weten nu dat hun gebruikt wordt als meewerkend voorwerp en dat hen gebruikt wordt na een voorzetsel en als lijdend voorwerp. Nog een feitje over hen én hun is dat de twee woordjes alleen gebruikt kunnen worden als het gaat om personen. Je zegt bijvoorbeeld wel: ’Ik geef die meisjes daar een wijntje, ik geef het hun’. Maar je zegt niet: ‘Ik geef de bloemetjes wat water, ik geef het hun’. Dat klinkt toch een beetje raar. Als je dan toch wilt verwijzen naar zaken of voorwerpen, gebruik dan ‘ze’.

Als je nog altijd zou twijfelen over hen of hun, dan is ‘ze’ dus dé oplossing. Het klinkt altijd goed en het staat niet verkeerd op een sollicitatiebrief of dergelijke. Makkie dus! Maar, let wel op: ‘ze’ na het gebruik van een voorzetsel is niet gebruikelijk (‘bij ze’, ‘volgens ze’ of ‘achter ze’ klinkt niet zo lekker).

Hopelijk is het verschil tussen hen/hun nu een beetje duidelijker. Mocht je nu toch nog twijfelen? Gebruik dan lekker ‘ze’, of laat het me weten in een comment!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

14 gedachten op & ldquo;Spelling: Wanneer gebruik je hen of hun?

  1. Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Ikzelf ben vertaler en ik vind dit een super initiatief, er zijn momenteel te weinig jonge mensen die zo begaan zijn met het Nederlands, doe zo verder!

  2. Ook ik ben vertaler. Geweldig leuk dit. We wonen in het buitenland en laat je blog ook aan de kinderen lezen. Zo kunnen ze hun moedertaal op peil houden. Zal de ‘ Nederlandse School’ hier ook op je blog attenderen.

  3. Hoi Vera,

    Ik ben een beetje in de war door de derde voorbeeldzin bij het gebruik van ‘hun’.
    Als ik op deze zin je aanwijzing om te bepalen of we te maken hebben met een lijdend voorwerp toepas dan krijg ik de vraag: Wie stond het zweet op het voorhoofd?
    Volgens mij kan ik deze vraag beantwoorden… Dus zou ik ‘hen’ moeten gebruiken. Toch?

    Nu staat mij het zweet op het voorhoofd. Help!

    1. Hey May,

      Goede vraag! Als je de vraag: ”Het zweet stond hen/hun op het voorhoofd” hebt, is het in dit geval ‘hun’. Een lastig gevalletje, want deze zin is een uitzondering op de regel van het gebruik van ‘hen’ als lijdend voorwerp. In dit geval is ”hun” een persoonlijk voornaamwoord. Voor deze uitzondering geldt de regel: staat er geen voorzetsel? Gebruik dan hun! Als er had gestaan: ”Het zweet stond bij hen/hun op het voorhoofd”, moest er ”hen” staat, vanwege het voorzetsel. Hopelijk is het een stukje duidelijker nu!

      Liefs
      Vera

  4. Hallo Vera, waarom comment en Leave a Reply? We hebben het toch over Nederlands!
    Dan de zin: “Je bent niet de enige hoor”. Voor hoor hoort een komma, maar je bent niet de enige, hoor. Sla er de boeken, kranten, tijdschriften e.d. maar op na.
    Succes met alles.
    Hub

    1. Dankjewel Hub, dat staat nu mooi correct in mijn stukje! En over dat ”comment en leave a reply”, daar kan ik helaas niks aan doen. Als ik het kon veranderen op de site, dan had het natuurlijk in het Nederlands gestaan 🙂

  5. Hartelijk dank! Ben een blog aan het schrijven en kwam er niet meer uit. Mijn conclusie: ik mag veel vaker ‘hen’ gebruiken dan ik dacht. En de tip van ‘ze’ is ook handig, had ik al gedaan, en mag dus….:) Succes verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *