De mooiste passage van: Connie Palmen – Jij zegt het

Categorieën Boeken
Connie Palmen - Spelling & Zo

Mijn eerste boek van Connie Palmen. Na veel lovende recensies gelezen te hebben over dit boek, maar ook over ouder werk, werd het tijd om eens een boek van Palmen op te halen. Het werd ‘’Jij zegt het’’.

Connie Palmen vertelt met veel wijsheden haar verhaal. Eigenlijk kun je in dit boek veel uitspraken en passages kiezen die een mooi bewijs vormen van levenservaring en kennis. Toch vond ik deze passage, over dromen, erg mooi. Voor een impressie van het boek van Connie Palmen, bij dezen:

“In het dagelijks leven proberen we ons verstaanbaar te maken door de taal van anderen te spreken in de hoop dat we daardoor begrepen worden, maar in de nacht, als de ratio en de sociale aangepastheid in slaap gesukkeld zijn, spreekt een ongebonden zelf ons toe in een hoogsteigen taal. Ik heb altijd betekenis toegekend aan mijn dromen en me erin geoefend ze te onthouden. Voor een dichter is het onderbewuste een opslagplaats van kennis, kunstzinnig vervormd door een eeuwenoude beeldspraak waarmee hij vertrouwd moet raken, die hij moet durven ontraadselen omdat ze een waarheid over hemzelf bevat die zich op geen andere manier kenbaar kan maken dan in een hermetische vorm. Niemand droomt jouw dromen. De beelden – archaïsch en archetypisch in hun symboliek – zijn voor jou bestemd, aangeleverd door het verborgene en meest essentiële in jezelf. Wie geen toegang heeft tot dat cryptische deel van zijn persoonlijkheid, blijft een dichter van opgesmukte verzen, net zo fatsoenlijk en kunstig gefabriceerd als de persona waarmee we dagelijks in het licht treden en anderen bejegenen.”

P. 34-35

Benieuwd naar dit boek? Je kan ‘m hier vinden:

Jij zegt het
Jij zegt het
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2016
Score 4.2 van 5 sterren.
€20,99€17,95
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *