Oktober: Jongste Ontdekkingen (Ollekebollekes) – Drs. P

Categorieën Boeken,Poëzie
Ollekebollekes - Drs. P - Spelling & Zo

Heb jij al eens gehoord van de ”ollekebollekes”? Nee? Dan moet je toch even verder lezen. Deze versvorm is buiten creatief, ook erg vermakelijk, vrolijk, met de meest uitlopende onderwerpen. Drs. P is de importeur van deze ollekebollekes en vindt ze geschikt voor veel situaties. Wat vind jij?

Ollekebollekes zijn puntdichten die bestaan uit twee strofen van vier versregels met beklemtoonde maat. Het is dus een dubbele dactylus (ofwel, tweevoetige dactylus). Regel acht rijmt daarbij op regel vier. Drs P (Heins Polzer), noemde ze ollekebollekes, naar het kinderliedje. Voor de echte taalliefhebber zijn deze gedichten heerlijk. Lees mijn twee favorieten hier!

Voorbeelden Ollekebollekes


Dubbele dactylus
Ollekebolleke
Is hedendaags
En, mits kundig, klassiek

Dient te berusten op
Weloverwogenheid
En inspirerende
Taalgymnastiek

Ollekebollekes - Drs. P - Spelling & ZoDeze Ollekebollekes zijn ook te vinden in het boek van Drs. P, genaamd ”Jongste ontdekkingen”. De versjes kwamen onlangs veel in het nieuws omdat Drs P., maker van vele ollekebollekes, was overleden. De versvorm blijft echter bijzonder leuk.

Bij het tweede ollekebolleke is wel een beeld nodig; namelijk het beeld van Manneke Pis. Veel mensen hebben al over dit ollekebolleke geschreven. Logisch, want hij is ook erg grappig!

Wat doet dat ventje nu?
Iets wat hij nodig vindt
In ’t openbaar
En in strijd met de wet

Neen, volg zijn voorbeeld niet
Waterwerktuigelijk
Vlak om de hoek
Is een herentoilet

Vind jij deze gedichtjes ook leuk? Probeer er zelf eentje te schrijven (en laat me vooral weten als het is gelukt!). Je zult zien dat ze makkelijk en erg leuk zijn om te maken. Het boek ”Jongste ontdekkingen” van de taalvirtuoos Drs. P vind je hier!

Liefs,

Vera

Jongste ontdekkingen
Jongste ontdekkingen
ollekebollekes
€20,99€11,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *