Oktober Poëziemaand: Wat is een metafoor?

Categorieën Poëzie
Oktober Poëziemaand - Spelling & Zo

Deze week is de metafoor aan de beurt. De metafoor geeft vaak dat beetje extra in gedichten, maar we zien het ook terug in gewoon taalgebruik. Want hoe moet je het opvatten als iemand zegt dat jouw studentenkeuken een ‘’zwijnenstal is’’? Lopen er dan ongewenste dieren rond? Of zit het anders?

Als iemand zegt dat jouw kamer, toilet, keuken, of welke kamer dan ook een “zwijnenstal” is. dan wordt jouw kamer dus blijkbaar met een stal vol met zwijnen vergeleken. Een erg prettige vergelijking is dat natuurlijk niet. Er wordt dan ook mee bedoeld dat die kamer (heel) erg vies is. “Het is maar een metafoor” wordt er dan gezegd. Maar wat is dat eigenlijk?

Wat is een metafoor?

Metafoor

Een metafoor is net als metonymie een vorm van beeldspraak. Een begrip wordt vergeleken met een ander begrip. Zoals een vieze kamer vergeleken kan worden met een zwijnenstal. Er wordt bij een beeldspraak geen vergelijkingswoord gebruikt zoals de woordjes als en zoals. De metafoor wordt meestal gemaakt door een vorm van vergelijking, tegenstelling of overdrijving. Een aantal voorbeelden:

  • Voetbal is een slagveld
  • Mijn studentenkamer is mijn veilige haven
  • De student ploegt door al zijn huiwerk
  • Mensen zijn honden
  • Het leven is een hobbelige landweg

De dikgedrukte woorden zijn dus begrippen die vergeleken worden met een ander begrip of omschrijving. Zo is bijvoorbeeld “slagveld” het begrip dat een “drukke, chaotische, gewelddadige ruimte of veld” uitdrukt.

  • Slagveld: een veld of ruimte waar het chaotisch, druk of gewelddadig is
  • Veilige haven: een plek waar het veilig is
  • Ploegt: ploeteren, het zwaar hebben
  • Honden: lui
  • Hobbelige landweg: waar je vanalles meemaakt, goede en slechte tijden

Gesproken taal & Poëzie

Een metafoor wordt in het dagelijks taalgebruik veel gebruikt, vaak om gevoelens beter onder woorden te brengen. Politici gebruiken in hun toespraken ook vaak metaforen om hun boodschap krachtiger over te laten komen. Daarnaast gebruiken veel commerciële bedrijven een tekst die in zijn geheel een metafoor is – zo kunnen ze vaak hun eigen visie beter uiten.

Oktober Poëziemaand - Spelling & ZoMaar dan de poëzie! In de poëzie worden ook vaak metaforen gebruikt om de taal in het gedicht meer verbeeldingskracht te geven. Door metaforen is het makkelijker om een aansluiting te maken op emoties, en daardoor komt een boodschap sterker over. Kortom: er ontstaat herkenning. In sommige gevallen zitten de metaforen wel verstopt, waardoor poëzie een hele extra laag krijgt en daardoor vaak moeilijk is. Maar het maakt het gedicht vooral speelser en krachtiger!

Enthousiast over de metafoor? Ken je nog leuke metaforen of heb je een mooi gedicht waar er een paar instaan? Laat het me weten! Ook als je vragen hebt over het gebruik van de metafoor, laat het me weten in een reactie.

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *