Spelling: Congruentiefout – Een aantal ging/gingen

Categorieën Spelling
Spelling
  Als we schrijven, schrijven we vaak in een vloeiende lijn. Hierdoor vergeet je wel eens om te letten op een goede samenhang tussen bepaalde woorden en zinnen. Bij het teruglezen begin je te twijfelen: Klopt dat wel?’. Bij de zin: ‘Een aantal mensen ging naar hun werk’, kan dit zo zijn. Is het ‘ging’ of ‘gingen’?

  SpellingEen fout waarbij een werkwoordsvervoeging niet goed aansluit op het getal van het onderwerp, noemen we een congruentiefout. Als je hier meer over wilt lezen kan de blog van volgende week erg verhelderend zijn. Dit stijlfiguur is moeilijk bij zinnen waarin het woord ‘aantal’ voorkomt, of ‘groep’. Daarom:

   

  ‘Schrijf je: ‘Een aantal mensen ging naar het werk’, of ‘Een aantal mensen gingen naar het werk’?’

  Ging of gingen

  Beiden vormen zijn juist. In de spreektaal hoor je ‘gingen’ echter vaker, omdat ‘ging’ over het algemeen formeel overkomt. Dat het meervoud wordt gebruikt heeft te maken met het aantal. Het gaat namelijk over ‘mensen’: en dat zijn er altijd meer.

  Meervoud

  Bij meerdere formuleringen wordt de meervoudsvorm gebruikt, zoals bij:

  • Een paar: ‘Een paar honden werden uitgelaten’
  • Een heleboel: ‘Er waren een heleboel jongeren bij Pinkpop’
  • Een hoop: ‘Er vielen die dag een hoop regenbuien’
  • Een aantal: ‘Een aantal kinderen liepen naar school’
  • Bij meerdere meervoudsvormen zoals: een vijftal, een massa, etc.

  ‘Een paar’ wordt niet met meervoud gecombineerd als het om een tweetal gaat zoals ‘een paar schoenen’, in dat geval wordt het enkelvoud gebruikt.

  Enkelvoud

  Bij sommige formuleringen past het enkelvoud beter, zoals bij:

  • Zinnen met een bijvoeglijk naamwoord voor ‘aantal’, zoals ‘een flink aantal’ of ‘een groot aantal’: ‘Een groot aantal bedrijven ging failliet in 2014’.
  • Zinnen met het lidwoord ‘het’ (en/of bijvoeglijk naamwoord) ervoor: het aantal of het grote/flinke aantal: ‘Het flinke aantal regenbuien maakt ons ongelukkig’.

  Een groep

  ‘Een groep mensen’ zegt ongeveer het zelfde als ‘een aantal mensen’. Het verschil is echter dat hier wel gebruik wordt gemaakt van een enkelvoudige persoonsvorm. Dat geldt ook voor woorden zoals:

  • Hoeveelheid, menigte, kudde, lading, verzameling, bende, etc. Je zegt dan: ‘Een groep mensen rent weg’ of ‘De menigte is boos’.

  Hopelijk is hiermee het verschil een beetje duidelijk. Veel mensen denken dat alleen ‘Een groep mensen ging’, goed is, maar dat is niet waar. Het kan allebei! Vind je het alsnog moeilijk? Probeer dan ‘een aantal’ te vervangen door duidelijkere formuleringen. Hiermee voorkom je onduidelijkheid en vermijd je een eventuele congruentiefout. Schrijf bijvoorbeeld eens: ‘Enkele mensen’, of ‘Veel kinderen’.

  Liefs,

  Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

1 gedachte op & ldquo;Spelling: Congruentiefout – Een aantal ging/gingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *