Spelling: Wat is ambiguïteit?

Categorieën Spelling
Wat is Ambiguiteit - Spelling & Zo

Taal is erg subjectief. Dat komt door de vele kunstjes die een taal heeft, zoals sarcasme of dubbelzinnigheid. Die dubbelzinnigheid, noemen we ook wel ambiguïteit. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Is het gewoon dat een woord meerdere betekenissen heeft, of is er nog iets anders aan de hand?

Omdat bij taal soms zinnen kunnen ontstaan die dubbelzinnig zijn, is het vaak moeilijk om de echte betekenis uit de zin te halen. Vaak helpt de context je daarbij, maar wat als dat niet lukt?

Wat is ambiguïteit?

Ambigu

Als een zin dubbelzinnig is, dan noemen we zin ook wel ambigu. Het is afgeleid van het werkwoord ‘ambigere’, wat staat voor ‘twijfelen’. De twijfel komt hier ook terug, kijk maar eens naar de volgende zin:

“Het baasje zag de hond met een verrekijker”

Bij deze zin kunnen er twee betekenissen zijn, namelijk:

  1. Het baasje ziet een hond. Die hond heeft een verrekijker bij zich.
  2. Het baasje ziet een hond. De hond ziet hij door te kijken door een verrekijker.

De verrekijker kan dus horen bij de hond, maar ook bij het baasje. En dat maakt de zin dubbelzinnig, dus ambigu. Vaak wordt ambiguïteit gebruikt als een stijlfiguur.

Nog een zin die ambigu is, is de volgende:

”Het meisje dat Tom geslagen heeft”

Bij bovenstaande zin zijn de volgende twee betekenissen mogelijk. Deze zie je misschien niet zo snel als bij de zin hierboven.

  1. Het meisje door wie Tom geslagen is (dus Tom is het slachtoffer)
  2. Het meisje dat door Tom geslagen is (het meisje is het slachtoffer)

Conclusie

Wat is Ambiguiteit - Spelling & ZoEen ambigue zin kan dus best wel even lastig zijn, omdat er meerdere betekenissen zijn. Maar meestal is het zo dat de betekenis wel eruit wordt gehaald door de context. En daar speelt de klemtoon weer een belangrijke rol. Maar soms, bijvoorbeeld bij programmeertalen, is het wel erg belangrijk dat de taal zo min mogelijk ambigue zinnen bevat.

Twijfel of een zin ambigu is? Laat het me weten! Ik hoop dat met deze uitleg een beetje duidelijk is wat dit begrip inhoudt. En als je het even vergeet, kom je gewoon nog eens een keertje langs.

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

1 gedachte op & ldquo;Spelling: Wat is ambiguïteit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *