Taalgebruik: ‘Wij winnen, maar zij verliezen!’

Categorieën Taalgebruik
Wij hebben gewonnen

Oo voetbal. Wat zorg je voor heerlijk Nederlands. We kennen allemaal de beroemde Johan Cruijf die soms iedereen verbaast met zijn uitspraken. ‘Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren’, is een van die uitspraken. Maar het is niet alleen Cruijf die er iets van kan. Als we inzoomen op het taalgebruik van alle schreeuwende en juichende voetbalsupporters, komen we erachter dat zij (of hun) er ook aardig wat van kunnen!

Wij hebben gewonnen‘Hun’ als onderwerpvorm komt in het Nederlands vandaag de dag al vaker voor. Je kunt dus wel stellen dat dit soort taalgebruik bekend is. Maar hoe zit het met ”wij” en ”zij”? Waarom zeggen we als er gewonnen wordt: ‘Wij hebben gewonnen!’ en als er wordt verloren: ‘Zij hebben verloren’? Is dit soort taal ook bekend, en gebruikelijk? Of komt dit alleen voor tijdens het WK? Kortom:

Waarom is het: ”Wij winnen” en ”Zij verliezen?”

Wij hebben gewonnen!

Als Nederland wint bij een voetbalwedstrijd, of als je favoriete volleybalteam wint bij een belangrijke wedstrijd, dan is het wel duidelijk wat je gaat roepen. Je schreeuwt het uit: ‘Wij hebben gewonnen’! Dit doe je omdat je jezelf identificeert met jouw favoriete club of team. Dit noemen ze in de psychologie ook wel identificatie. Je bent trots, het is jóúw team dat daar staat en een medaille ontvangt. Ze representeren dus in feite jouw interesse en passie. En jij geeft dit weer door ‘wij’ te zeggen. Heel gewoon. Je bent namelijk gewoon super enthousiast! Dat saamhorigheidsgevoel dat je krijgt bij zo’n wedstrijd van Nederland, speelt ook een grote rol. Je kijkt tenslotte met een groep naar de wedstrijd. Misschien roep je wel iets anders uit als je in je uppie naar de wedstrijd kijkt. Misschien zeg je dan wel (durf ik het te zeggen) ‘zij’.

Zij hebben verloren…

Als Nederland verliest bij een wedstrijd, is de identificatie ver te zoeken. In dat geval speelt je teleurstelling een grote rol. Opeens identificeer je je niet meer met je favoriete club, omdat ze minder goed naar jouw verwachting hebben gespeeld. Je creëert dan automatisch een afstand en zegt: ‘zij’. Dan zijn het namelijk de spelers die schuldig zijn: ‘zij’, maar niet ‘wij’. Wij waren er tenslotte helemaal niet bij!

In mijn ogen komt het vooral door emoties. Je wilt jezelf graag associëren met goede spelers en een team dat wint. Als ze dan ‘falen’ in jouw ogen (ook al hebben ze zo super goed gespeeld) dan neemt je verdriet, teleurstelling of boosheid het over en dan vergelijk je jezelf automatisch niet meer met ze.

Maar laten we niet vergeten dat we, hoe dan ook, trots moeten zijn op Nederland en de geweldige sporters die we hebben. Dus ook als we verliezen, zeg ik voortaan gewoon ‘wij’.

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *