Taalgebruik: Is het ‘ergeren’ of ‘irriteren’?

Categorieën Spelling

‘Ik irriteer me aan die drukte’, zei een ongeduldige mevrouw voor me in de rij voor de kassa. Ik vond het ook vervelend, die lange rijen, maar dat was niet waar ik me op dat moment mee bezig hield. Nee, ik stond even te denken aan haar zin. ”Ik irriteer me”. Klopt dat namelijk wel? Is het niet ‘ergeren’? Dat zou ik namelijk gezegd hebben! Ik erger me, ik irriteer me. Is het dan toch hetzelfde? Ik ging me er in verdiepen…

Soms zegt je taalgevoel je iets anders, in dat geval geef ik je het advies: zoek het even op (of vraag het aan mij)! In dit geval gaat het over de werkwoorden ”ergeren” en ”irriteren”. In een samenleving met zoveel drukte is frustratie in sommige gevallen niet te vermijden. Vandaar dat mensen zich ergeren en irriteren (ik maak hier even gebruik van een tautologie). Maar wat is dan wat? Kortom:

Wanneer gebruik je ‘ergeren’ en wanneer ‘irriteren’?

Irriteren

irritantBelangrijk om te weten is wat het woord eigenlijk betekent. Irriteren betekent namelijk dat je je geplaagd voelt, ontstemd, boos, ongeduldig: kortom, het roept vervelende gevoelens op. Het werkwoord ‘irriteren’ wordt vaak met een lijdend voorwerp gecombineerd én komt voor met een wederkerend werkwoord. Iets irriteert je dan. Voorbeelden zijn:

 

  1. Zijn ongeduldigheid irriteert me enorm.
  2. Het huilen van die baby irriteert me ontzettend.
  3. Hij irriteert me met zijn arrogante gedrag

Ergeren

Ergeren heeft dezelfde betekenis als het werkwoord irriteren. Anders aan het werkwoord is dat het gecombineerd kan worden met het voorzetsel ”aan”. Je ergert je aan iets. Voorbeelden zijn:

  1. Ik erger me aan die drukte bij de buren
  2. Erger jij je ook aan die film?
  3. Bart ergert zich aan drukke winkelstraten

Kortom

Als je je áán iets stoort, zeg dan ”erger”, anders gebruik je ”irriteer”. Een handig geheugensteuntje om de twee werkwoorden uit elkaar te houden!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *