Woordbetekenis: Wat betekent ‘Acquisitie’?

Categorieën Woordbetekenis

Stel: je bent druk aan het solliciteren en bekijkt een interessante vacature. Maar dan staat er: “Acquisitie wordt niet op prijs gesteld”. Huh? Wat betekent acquisitie? ‘Gek woord’ denk je, moet ik hier iets mee doen? Om het zeker te weten gaan we eens even kijken naar de definitie van acquisitie. We stellen de vraag:

Wat betekent Acquisitie?

Acquisitie heeft twee betekenissen. Kort gezegd zijn dat:

  1. Een poging om iemand iets te verkopen of te laten doen
  2. De overname van een bedrijf door een ander bedrijf

Iemand iets verkopen of laten doen wordt ook wel werven genoemd. Vaak wordt hiermee het werven van nieuwe klanten bedoeld. Je kunt verschillende vormen onderscheiden:

Koude Acquisitie

voet tussen de deurZoals een callcenter vrij willekeurig mensen opbelt om ze hun spullen en/of diensten te verkopen (Telefonische Acquisitie). Of denk aan de jehova-getuige die het welzijn van zijn voeten riskeert om je te overtuigen van hun levenswijze. Koud wil hier vooral zeggen dat de klant de verkoper nog niet kent (en andersom). Het contact is nog niet opgewarmd. De klant is niet per se geinteresseerd in de dienst of het product. Ook is er geen voorgeschiedenis tussen het bedrijf en de klant.

Warme Acquisitie

Als je net het stukje over koude aqcuisitie hebt gelezen raad je het misschien al. Warme acquisitie wil zeggen dat het bedrijf al een relatie heeft met de klant (of andersom). Denk bijvoorbeeld aan een familielid met een eigen bedrijfje die jou op een verjaardag (met een flinke korting natuurlijk) zijn of haar dienst verkoopt. Of je hebt op internet je gegevens ingevuld omdat je geïnteresseerd bent in een product, en je wordt gebeld voor een afspraak. Een nog duidelijker voorbeeld is e-mail marketing. Je hebt online iets gekocht, en daar je gegevens ingevuld. Vervolgens krijg je van dat bedrijf een e-mail met andere producten van die winkel. Omdat je er al eens eerder bent geweest, is het contact al warm. Warm wil dus zeggen dat er een veelal positieve voorgeschiedenis is.

Maar hoe zit het dan met die vacature?

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen. Je bent een winkel begonnen. In korte tijd is je zaak zo hard gegroeid dat je het niet meer alleen redt. Je bent niet zo handig met cijfers, dus het liefst zoek je een ervaren boekhouder die voor jou de administratie op orde kan brengen. Je plaatst een vacature op internet. Je krijgt binnen een dag 3 emails.

Verschillende Vormen

  1. Een administratiekantoor uit de buurt ziet jouw advertentie en mailt je meteen: “Wij kunnen uw administratie op ons nemen voor €100 per maand”. Dit is een vorm van acquisitie. In dit geval is het misschien wel gewenst, omdat een werknemer minimaal 10 keer zo duur is.
  2. Vervolgens krijg je een bericht van een uitzendbureau: “Tegen 10% commissie vinden wij voor u een boekhouder”. Dit is ook een vorm van acquisitie. Je probleem wordt nog wel opgelost op jouw manier, maar je betaalt het uitzendbureau om de selectieprocedure te doen. Dit kan handig zijn als je het druk hebt.
  3. Als laatste krijg je een persoonlijke mail van een ervaren boekhouder die graag bij je komt werken. Dit is géén acquisitie. Het is gewoon een sollicitatie. Precies waar je om vroeg.

Wanneer het niet gewenst is

Het kan ook zijn dat het bedrijf veel groter is, of dat de huidige boekhouder met pensioen gaat. Ze kunnen zelf prima de selectieprocedure houden en zijn niet geinteresseerd om hun administratie extern te laten doen. In dit geval zetten ze bij de vacature: “Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld”.

Conclusie

Als je je druk maakt of je hier rekening mee moet houden, dan kun je nu opgelucht adem halen. Als sollicitant kun je deze regel gewoon negeren. Mocht je zelf ooit een vacature plaatsen, kun je aan de hand van dit artikel bepalen of je wel of geen acquisitie wilt. Bij vragen hoor ik het graag!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

1 gedachte op & ldquo;Woordbetekenis: Wat betekent ‘Acquisitie’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *