Kinderboekrecensie: Paul Biegel – De Tuinen van Dorr

Categorieën Boeken,Kinderboeken
Paul Biegel - De Tuinen van Dorr - Spelling & Zo

Even iets heel anders deze keer: namelijk een recensie over een kinderboek! Iedereen heeft wel een favoriet van vroeger, en daarom leek het mij leuk om een van mijn favorieten te bespreken. Paul Biegel is een ontzettend goede kinderboekenschrijver wiens boeken ook erg toegankelijk zijn voor volwassenen. Zie hier het resultaat.

Samenvatting

De prinses Mijnewel en de tuinmansjongen Jouweniet spelen vaak samen in de tuin van het kasteel. Onafscheidelijk zijn ze, en het is dan ook niet gek dat ze verliefd worden. De heks Sirdis wil echter niet dat ze van elkaar houden, waardoor de prinses zich verzet tegen de slechte Sirdis. Als Sirdis de jongen in een bloem verandert, is de wanhoop nabij. Mijnewel moet het zaadje van de bloem planten in de dode en spookachtige stad Dorr, om Jouweniet terug te krijgen.

Oordeel

Paul Biegel - De Tuinen van Dorr - Spelling & ZoDe tuinen van Dorr is een boek, opgebouwd uit meerdere delen, zo komt niet alleen de verloren stad Dorr ter sprake, maar komen ook verhalen over een tovenaar, de aarde en de zon, een vingerpas en een poortwachter ter sprake. Het is een verhaal waarin je kunt blijven bladeren en steeds in een ander bijzonder en fantasierijk verhaal valt, waardoor je je niet snel zult vervelen. Uiteraard blijven Jouweniet en Mijnewel een grote rol spelen in deze verhalen: als lezer leef je met ze mee, door alle obstakels die ze op hun weg tegenkomen. Tussen de verhalen door komen er ook speelse liedjes aan bod zoals: ‘’Ik dacht dat jij hier veilig stond, en je bloembladen niet verdorden. O wie wijst mij het plekje grond waar je wortels voeten worden?’’. De afwachtendheid van Mijnewel en haar vastberadenheid om Jouweniet terug te krijgen zorgen voor een spannend, sfeervol sprookje. Biegel weet de juiste snaar te raken als het gaat om een onrechtvaardig gevoel dat kwaad versus goed met zich meebrengt, maar weet dit op een mooie en leerzame manier samen te brengen voor kinderen. Of je het nu voor jezelf leest, of voor iemand anders.

Paul Biegel, een van de grootste kinderboekenschrijvers van Nederland, publiceerde in 1969 het boek De tuinen van Dorr. Maar ook vandaag, bijna 50 jaar later, blijft het een bijzonder boek, met een moraal en een prachtige verhaallijn, die nooit zal verouderen.

De tuinen van Dorr
De tuinen van Dorr
Score 4.5 van 5 sterren.
€14,70
Uiterlijk 27 juli in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

1 gedachte op & ldquo;Kinderboekrecensie: Paul Biegel – De Tuinen van Dorr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *