Spelling: Is het ‘jou’ of ‘jouw’?

Categorieën Spelling
Is het 'jou' of 'jouw' - Spelling & Zo

Laatst kwam ik een lijstje tegen waarin de meest gemaakte spelfouten stonden. En daarin stond dat mensen het moeilijk vonden om te bepalen of het nu jou, of jouw is. Niet heel gek natuurlijk, want je spreekt de woorden toch hetzelfde uit. Maar wanneer schrijven we jou dan met een ‘w’?

Is het “Jouw taart is de mooiste van allemaal!” of “Jou taart is de mooiste van allemaal!”? En zeg je “Ik vind jou een aardige jongen” of “Ik vind jouw een aardige jongen”? Na het lezen van deze blog zul je het nooit meer vergeten.

Jouw

Misschien valt je al snel iets op, als je de zinnen hieronder ziet. Maar een korte duidelijke uitleg is onmisbaar. Je gebruikt het woordje jouw bij een bezit. Als je wilt uitdrukken dat iets van jou is, gebruik je dus ‘jouw’. Het wordt ook wel een “bezittelijk voornaamwoord” genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Is dit jouw boek?
 2. Stond jouw fiets niet in de berging?
 3. Je bent wel erg snel voor jouw doen
 4. Jouw moeder is altijd erg lief
 5. Heb je jouw notitieboekje bij de Hema gekocht?

Jou

Is het 'jou' of 'jouw' - Spelling & ZoJou is een persoonlijk voornaamwoord: het wordt gebruikt om te verwijzen naar een persoon, zoals in zinnen 2, 4 en 5 hieronder. Je kunt ‘jou’ ook gebruiken om een bezit aan te geven. De bezitsrelatie duidt je dan aan door het woordje ‘van’, dus: van jou. Dit is te zien in zin 1 en 3: “Het boek van jou“. Dus jouw boek. En “De tas van jou” is “jouw tas”.

 1. Is dit boek van jou?
 2. Ik heb jou gebeld gisteren
 3. Ik heb die tas van jou niet gezien
 4. Ik zal dat meteen voor jou doen
 5. Kim zag jou vandaag in de stad lopen

Vervangen

Als je het toch moeilijk blijft vinden, is het volgende trucje wellicht handig. Je kan namelijk jouw en jou vervangen door uw en u. Dit is makkelijker, omdat je de ‘w’ in ‘uw’ goed hoort. Bekijk de volgende zinnen maar eens:

 1. Is dat uw tas?
 2. Is die tas van u?

Wat je tenslotte niet zegt is:

 1. Is dat u tas?
 2. Is die tas van uw?

Handig regeltje toch? Als je nog twijfelt kun je altijd nog eens terugkomen naar deze blog en alles teruglezen. Je kan natuurlijk ook je vraag hier achterlaten in een reactie. Schroom je dus niet!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

7 gedachten op & ldquo;Spelling: Is het ‘jou’ of ‘jouw’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *