Spelling: schrijf je ‘gebeurt’ of ‘gebeurd’?

Categorieën Spelling
Spelling

’t Kofschip, ’t Fokschaap: er zijn veel manieren om erachter te komen op welke letter het werkwoord moet eindigen. Dan is het ‘verhuist’, en dan is het weer ‘verhuisd’. Die t’tjes en d’tjes maken het toch wel knap lastig. In mijn wildste, verste en mooiste dromen zouden alle werkwoorden eindigen op een t. Makkelijk te onthouden en lekker te schrijven. Helaas zit het Nederlands niet zo makkelijk in het elkaar en dat roept vragen op. Vorige week ontving ik de volgende vraag: ‘’Is het gebeurt of gebeurd?’’

spellingWerkwoordspelling is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Veel mensen zien het als een vereiste om werkwoorden goed te vervoegen. Of het nu gaat om een toets, werkstuk of sollicitatiebrief: vaak krijg je puntjes aftrek. Vaak gebeuren deze dt-foutjes bij voltooid deelwoorden. Er ontstaat twijfel en zo schrijf je per ongeluk een t op een plaats waar een d hoort te staan. Hoe zit dat dan nu met het voltooid deelwoord ‘gebeurd’? We behandelen de volgende vraag:

‘’Wanneer schrijf je gebeurd, en wanneer gebeurt?’’

Gebeurd

Gebeurd is het voltooid deelwoord van ‘gebeuren’. De d wordt hier geschreven omdat je dit ook hoort in de verleden tijd: gebeurde. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord ‘hebben’ of ‘zijn’ en het voltooid deelwoord van het hoofdtelwoord. Kortom, je schrijft ‘gebeurd’ als er nog een werkwoord in de zin staat (in dit geval alleen bij het hulpwerkwoord ‘zijn’: is, zijn). Voorbeeld:

 1. Het ongeluk is een uur geleden gebeurd.
 2. Moet jij eens kijken wat er is gebeurd!
 3. Wat is er gebeurd?
 4. Wat zou er gebeurd zijn met die leuke jongen?

Gebeurt

Je schrijft ‘gebeurt’ als het gaat om een persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. Vaak staat er dan maar één werkwoord (persoonsvorm) in de zin: ‘gebeurt’. Gebeurt wordt hier met een t geschreven omdat aan de stam ‘gebeur’ een t wordt toegevoegd. Voorbeeld:

 1. Wat er ook gebeurt: ik zal vanavond gaan sporten!
 2. Wat gebeurt er als ik nu vertrek?
 3. Hier gebeurt altijd wel wat

Dat was het alweer voor vandaag! Begrijp jij nu het verschil tussen gebeurt en gebeurd? Laat het me weten door een comment achter te laten!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

9 gedachten op & ldquo;Spelling: schrijf je ‘gebeurt’ of ‘gebeurd’?

 1. Vera, bedankt voor je uitleg gebeurt en gebeurd. In dit stukje kom ik verreiste tegen is dit correct ?

  Ik heb het een ander opgezocht maar ik kom alleen vereiste tegen.

 2. Geachte Vera, Heel lang geleden, dacht ik geleerd te hebben dat een werkwoord zoals ‘gebeuren’ vervoegd werd door de stam ‘gebeur’ te verlengen naar de verleden tijd, dus ‘gebeurde’. Dan wordt de uitgang dus “het gebeurd”, ik dacht dat hier nooit een ‘t’ kon staan, terwijl ik heel vaak; ook in officiële stukken dit vaak tegen kom, en waar me elke keer weer afvraag of dit nu goed is.

  1. Beste Wim, het woord ‘gebeurd’ kan wel als ‘gebeurt’ geschreven worden: dat is correct. Maar, het is dan ook een vervelend woordje, omdat je niet kan horen of er een verschil is tussen het voltooid deelwoord en de tegenwoordige tijd. Misschien herkent u hetzelfde probleem bij woorden zoals ‘aanvaard’ en ‘aanvaardt’ of ‘betekent’ en ‘betekend’, of ‘vermeld’ en ‘vermeldt’: allemaal vormen waarbij men niet verwacht dat er een ‘t’ of zelfs een ‘dt’ kan staan. Onze Taal geeft deze woorden een mooie naam, namelijk: ‘bedrieglijke werkwoorden’. Liefs, Vera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *