Spelling: Wat is hypercorrectie?

Categorieën Spelling
Wat is Hypercorrectie? - Spelling & Zo

‘’Mag ik ook zo’n lekker kopje kofje?’’, ‘’Natuurlijk mag dat! Maar bedoel je dan niet ‘’koffie’’?’’ Hé, maar wat werd er dan verkeerd gezegd? Een kopje kofje, is dat eigenlijk wel fout? En zo ja, wat gaat er dan mis? Tjonge jonge, wat een vragen deze woensdag.

Een bekend voorbeeld van de hypercorrectie is de uitspraak ‘’een kopje kofje’’, maar wat gaan er hier dan precies fout? We vragen ons af:

Wat is hypercorrectie?

Betekenis

Hypercorrectie is een taalverschijnsel waarbij de spreker denkt een woord te corrigeren, maar daardoor een fout maakt. Je corrigeert eigenlijk een woord dat goed is, om een fout te vermijden. Daarom wordt het ook wel hypercorrectie genoemd, oftewel ‘overcorrectie’. Hypercorrectie komt vaak voor als sprekers netjes willen praten of als ze een woord waarvan ze denken dat het dialect is, willen verbeteren.

Hypercorrectie spelling

Hypercorrectie kan voorkomen op het gebied van spelling en uitspraak (zoals kopje kofje) maar ook op gebied op van grammatica (zoals ‘Dat is hen zomerhuis’ in plaats van ‘Dat is hun zomerhuis’). Er wordt dan vanuit gegaan dat het gebruik van ‘hun’ niet goed is, bijvoorbeeld bij de kwestie van ‘hun’ als onderwerp. ‘Hun’ als bezittelijk voornaamwoord wordt dan onnodig gecorrigeerd. Hypercorrectie op het gebied van grammatica wordt vaak minder goed opgemerkt dan de hypercorrectie op het gebied van spelling en uitspraak.

Voorbeelden

  1. Een kopje kofje in plaats van ‘koppie koffie’ of ‘kopje koffie’ (vermijden van ‘i’-klank)
  2. Niet mijn pakje-aan in plaats van ‘niet mijn pakkie-an’
  3. Beeldhouder in plaats van ‘beeldhouwer’
  4. Zamenvatting in plaats van ‘samenvatting’
  5. Twee keer zo groot dan in plaats van ‘twee keer zo groot als’

Vragen? Laat het me weten! Ook als je zelf een goed voorbeeld weet van hypercorrectie.

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

4 gedachten op & ldquo;Spelling: Wat is hypercorrectie?

    1. Hoi John! ‘Wouden’ vind ik zelf helemaal niet zo dom: het komt uit het Middelnederlands en is dus al aardig oud taalgebruik. Men zegt vaak dat het niet correct is en dat de juiste vorm ‘wilden’ is, maar toch vind je ‘wouden’ in het Groene Boekje. Niet zo gek dus! Liefs, Vera.

  1. Ook een aardig voorbeeld van hypercorrectie is ‘vloe’ i.p.v. ‘vloei’. (Om shag mee te draaien.)
    Waarschijnlijk omdat ‘koei’ plat is voor ‘koe’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *