Spreekwoord: ‘De beste stuurlui staan aan wal’

Categorie├źn Spreekwoorden
De Beste Stuurlui Staan Aan Wal

Vind jij het ook zo mooi hoe een spreekwoord werkt? Het is vaak maar een kort zinnetje, maar zeer krachtig! Het leuke en bijzondere aan spreekwoorden is dat ze altijd dezelfde tekst hebben. Toch zijn sommige spreekwoorden wel erg ingewikkeld: de woorden zijn verouderd, of de uitspraak zelf is niet meer van deze tijd. Dit kan zorgen voor verwarringen en versprekingen (die in sommige gevallen erg grappig zijn). ‘De beste stuurlul staat aan wal!’. Wacht? Sorry?

De Beste Stuurlui Staan Aan WalHeb jij je ook wel eens afgevraagd wat het spreekwoord ‘De beste stuurlui staan aan wal’ betekent? Ik wel! Waarom zeg je dat die stuurlui aan wal staan? Wat wil je daarmee zeggen? Het klinkt namelijk niet zo bijzonder, een beetje saai zelfs. Toch is het een erg bekend spreekwoord!

”Wat betekent het spreekwoord: ‘De beste stuurlui staan aan wal?’

Herkomst

In het jaar 1727 deed Carolus Tuinman in zijn Spreekwoordenboek een uitspraak over het spreekwoord. Hij omschreef de aankomst van de schepen door een storm. Het schip heeft moeite om zich recht te houden door de storm heen, het roer gaat alle kanten op en de bemanning moet er alles aan doen om aan de overkant te komen. Aan het land staan mensen te kijken naar het schip en er werd gesproken over het schip. ”Als ik daar had gestaan! Dan had ik het roer veel beter recht kunnen houden, maakt niet uit hoe groot de storm is!”. Dit is als het ware een belediging naar de stuurman toe op het schip. Hij is van beroep stuurman, en mensen die niet stuurman zijn en alleen maar even kijken denken dat ze het beter kunnen. Niet zo leuk. De mensen die zoiets zeggen zullen, als ze in mijn positie hadden gestaan, ook in paniek raken en de kluts een beetje kwijt raken. Kortom, de mensen die aan de kant staan met een grote mond, denken dat ze het beter kunnen dan de stuurman.

Betekenis

Misschien is het nu al een stuk duidelijker wat dit spreekwoord betekent. Het wil namelijk zeggen dat iemand die een karwei niet hoeft te doen en enkel toekijkt, denkt het beter uit te voeren dan de uitvoerder zelf. Het spreekwoord is grappig, maar vooral spottend. Kunnen die mensen die aan de kant staan te kijken die taak wel echt beter uitvoeren?

Soms misschien wel, maar soms ook helemaal niet. Dan is het zeker een mooie optie om even je spreekwoordkennis te showen en te zeggen: ‘De beste stuurlui staan aan wal!’. Natuurlijk wel met een dikke knipoog erbij.

Liefs,

Vera

Boeken over spreekwoorden

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *