Uitdrukking: ‘Zo gek als een deur’

Categorieën Uitdrukkingen
Uitdrukking: Zo gek als een Deur - Spelling & Zo

‘’Ja maar hij is ook zo gek als een deur’’. Klinkt die uitspraak je een beetje bekend? Mij wel, en ik vind hem zo gek. Maar niet als een deur, want hoe kan dat nou? Zag die deur er grappig uit of zit hier een andere gedachte achter? Ik ging op onderzoek uit, en kwam iets heel onverwachts tegen.

De uitspraak ‘Zo gek als een deur’ is voor veel mensen wel bekend. Maar het mooie (en ook rare) van een uitdrukking is dat mensen vaak niet erbij stilstaan. Laat ik dat nu wel doen, en daarom stelde ik mijzelf de vraag:

Wat betekent de uitdrukking: Zo gek als een deur?

Betekenis

De uitspraak zo gek als een deur betekent, heel simpel gezien, dat iemand heel erg gek is. Je hond kan zo gek als een deur zijn, je tante, je vriendje of misschien Gerard Joling. Het kan allemaal. Als je dus niet meteen ‘jij bent gek’ wil zeggen, maar het misschien iets zachter (of gekker) wil brengen, kun je zeggen: ‘Je bent zo gek als een deur’.

Oorsprong

Uitdrukking: Zo gek als een Deur - Spelling & ZoWat we ons nu echt afvragen is: waarom die deur? Hoe kan een deur gek zijn? We gingen wat verder terug in de tijd en kwamen uit bij het mooie Middelnederlands (het ‘Nederlandse’ dialect zo rond 1200-1500). Daar was het woord ‘dore’ namelijk een dubbelzinnig woord dat kon staan voor ‘deur’ of ‘dwaas’. We noemen dat ook wel een homoniem.

Het woord ‘deur’ in onze uitdrukking is dus eigenlijk het oude woord voor een ‘dwaas’, een gek iemand. Er wordt ook gezegd dat daaruit ook het Duitse woord ‘der Tor’ voor ‘dwaas’ is gekomen.

Daarnaast vond ik dat er meerdere zegswijzen met deze oude betekenis zijn ontstaan, zoals ‘Hij is zo dronken als een deur’ of ‘Hij is zo link als een looien deur’ en ‘Een figuur slaan als een deur’. Deze uitspraken zijn misschien wat minder bekend dan ‘Zo gek als een deur’, maar het is duidelijk dat de ‘deur’ hier dezelfde betekenis heeft.

Stapelgek, die deur dus. Maar we weten nu gelukkig wel waar het vandaan komt!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *