Leestekens: Het ronde en vierkante haakje

Categorieën Leestekens
Leestekens Haakjes - Spelling & Zo

Als je een scriptie, verslag, recensie of een opdracht voor je werk maakt, en je wilt een haakje gebruiken. Mag dat dan wel? En gebruik je dan een rond haakje, of een vierkant haakje? Of moet je ze weglaten? De do’s (en misschien een paar don’ts) van het haakje vertel ik je in deze blog.

Ronde haakjes zie je vaak voorbij komen op internet. Als gewone ‘toevoeging’ bij iets, of voor een grappige opmerking. Maar voor vele leestekens zijn regels, dus dat zou voor het haakje ook zo zijn. Maar wat zijn deze regels. Kortom:

Wanneer gebruik je ronde en/of vierkante haakjes?

Het ronde haakje

De ronde haakjes (parenthesen) worden vooral gebruikt voor een verklaring, toevoeging, verwijzing of in plaats van het woordje ‘of’. Maar er zijn nog meerdere manieren waarop je het ronde haakje kan gebruiken. Haakjes worden daarnaast niet meer gebruikt als opsommingstekens zoals 1), 2), 3), en ook niet als nootaanduidelijk. In de volgende zes gevallen moet het haakje wel gebruikt worden:

  1. Voor een verklaring of toevoeging De directeur (die erg ziek is) heeft de bonus nog niet goedgekeurd.
  2. Voor een verwijzing Op Spelling&Zo werd er onder andere uitleg gegeven over het haakje (Thiessen, 2016)
  3. In de betekenis van ‘of’ Gevraagd: een leraar (lerares); een laborant(e)
  4. Voor een afkorting De Nederlandse Spoorwegen (NS)
  5. Als netnummeraanduiding (020) 123 45 67
  6. In literatuuropgaven Visser, T. (2016)

Vierkant haakje

Leestekens Haakjes - Spelling & ZoHet vierkante haakje, ook wel teksthaakjes genoemd, wordt veelal gebruikt bij redactiewerk of bij opmerkingen bij een vertaalde, of geciteerde tekst. Het haakje wordt ook wel eens gebruikt als een zin niet op één regel past. Maar dat wordt al bijna niet meer gedaan. Als je redactiewerk doet of commentaar geeft op een stuk, dan zou je het vierkante haakje kunnen gebruiken. Of als je misschien een kekke smiley wil maken.

Kortom, meestal worden de ronde haakjes gebruikt. Eigenlijk kun je dus altijd wel (bij een toevoeging of verwijzing) het haakje gebruiken. Geen moeilijke regels dus! En als je twijfelt kun je altijd even terug komen, naar deze blog.

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *