Woordbetekenis: Wat betekent ‘Assertief’?

Categorieën Woordbetekenis
Woordbetekenis Assertief - Spelling & Zo

Het woord assertief is een van de meest gezochte woorden op internet betreft woordbetekenis. En dat is ook niet zo gek, want wat zegt het woord nu eigenlijk? Misschien heb je wel eens gehoord dat ‘’die directeur erg assertief is’’ of dat er zoiets is als een ‘’assertiviteitstraining’’. Maar wat is assertief dan?

Bij sollicitaties wordt het wel eens aangehaald als een van de kwaliteiten die je zou moeten bezitten bij een bepaalde baan. Maar ook in veel tijdschriften wordt assertiviteit benoemd als iets positiefs of als iets wat je kan trainen. We vragen ons daarom af:

Wat betekent assertief?

Betekenis

Woordbetekenis Assertief - Spelling & ZoAssertief staat simpelgezegd ook wel voor zelfverzekerd. Assertief wordt echter meer aangehaald als het gaat om een eigenschap van een persoon of een kwaliteit. Bij een vacature zal je als eigenschap vaker ‘assertief’ zien staan dan ‘zelfverzekerd’. Dat komt omdat het net wat meer achtergrond heeft.

Een assertief persoon is iemand die goed kan opkomen voor zichzelf, weerbaar is en niet met zich laat sollen.  Je kan bijvoorbeeld assertief reageren, assertief overkomen en assertief handelen. Als ‘assertiviteit’ op het lijstje staat bij een vacature, houdt dat in dat je een persoon bent die niet op zijn mondje is gevallen, kordaat is en handelt naar zijn eigen mening. Kortom, voor-jezelf-opkomend (zou ik zeggen). Sterk-in-de-schoenen en trekt-zijn-mond-open.

Hopelijk is het begrip ‘assertief’ wat duidelijker geworden na  het lezen van deze blog. Heb je vragen over het begrip assertief of assertiviteit? Laat het me weten!

Liefs,

Vera

Hi! Welkom op Spellingenzo. Ik ben Vera en blog hier regelmatig over taal. Als 21-jarige studente Nederlands kom ik namelijk heel wat spellingkwesties tegen die ik met liefde hier op deze blog zal uitleggen. Heb je een vraag? Vergeet dan niet een comment achter te laten!
Liefs,
Vera

2 gedachten op & ldquo;Woordbetekenis: Wat betekent ‘Assertief’?

  1. Lieve Vera,
    Ik bezocht na een tijdje weer eens je site. Ik blijf het leuk vinden wat je doet. Jouw eigen taalgebruik is vrijwel perfect. Ik heb slechts twee foutjes gevonden. De ene ben ik kwijt, maar in de blog over assertiviteit heb je het over ‘dat persoon’. Dat klopt niet. Het moet zijn ‘de/die persoon’ of als verkleinwoord ‘dat persoontje’.
    Pas dat even aan als je wilt.

    Ook een ‘comment’ achterlaten klinkt mij vreemd in de oren, maar wellicht is dat modern taalgebruik.

    1. Dankjewel Leo, voor je lieve bericht en voor je oplettendheid! Ik heb meteen even alles aangepast en ik ga zeker nog eens even al mijn blogs goed doornemen. ‘Comment’ heb ik geschreven omdat er eerst op de plek waar nu ‘Laat een reactie achter’ staat, ‘Laat een comment achter’ stond: dat was zo ingesteld op mijn pagina. Ondertussen staat zoveel mogelijk in het Nederlands en is het ook niet meer dan logisch dat ik ‘comment’ weer omzet in ‘reactie’. Nogmaals bedankt! Liefs, Vera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *